Pink Lemur

16 négyzetméteres multifunkcionális tér Párizsban

16 négyzetméteres multifunkcionális tér Párizsban

16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-01.jpgA párizsi Le Marais negyedet „Ó-Párizsként” is emlegetik, itt találkozik a régi korok bája a modern világ gyakorlatiasságával. Ebben a környezetben hozott létre egy igen kicsi, 16 négyzetméteres multifunkcionális teret az olasz EDB STUDIO16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-02.jpgAz apró helyiség komfortos, minden szükséges kiegészítővel felszerelt, akár két ember számára is kényelmes "otthon" lehet. A tervezők a szoba közepén egy olyan fehér dobozt helyeztek el, ami a legtöbb funkciót magába foglalja, úgy mint a két darab egyszemélyes, lenyitható ágyat, egy apró fürdőt, rejtett fiókokat, polcokat, lenyitható reggelizőasztalt, valamint az oldalába süllyesztett, jól felszerelt konyhapultot. Az egyik oldalsó falra pedig egy nagy méretű, lenyitható munkaasztalt helyeztek.16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-03.jpgA gondos restaurációnak köszönhetően a belső tér megőrizte a negyed szellemiségét, valamint az eredeti anyagokat és struktúrákat. A minimalista vonalak és modern anyagok használata lehetővé tette, hogy szinte teljesen láthatatlan megoldásokat alkalmazzanak, például megszüntessék a fogantyúkat és más kiálló elemeket. 
16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-04.jpg
16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-05.jpg
16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-06.jpg
16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-07.jpg

16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-08.jpg

16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-09.jpg

16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-010.jpg

16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-011.jpg

16-negyzetmeteres-multifunkcionalis-ter-parizsban-noko-012.jpg

Forrás: designboom

16 négyzetméteres multifunkcionális tér Párizsban Tovább
Menekültek történetei miniatűr installációkon

Menekültek történetei miniatűr installációkon

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-011.jpgA háború sújtotta országokból menekülni kényszerülő emberek sorsa már évek óta központi szerepet tölt be a híradásokban, ezért szinte mindenki kialakított valamiféle véleményt a helyzetükről, ám az érzelmi és pszichológiai tapasztalásaik ismeretlenek maradnak a külső szemlélő számára. Ezen próbál változtatni Mohamad Hafez szíriai születésű művész és Ahmed Badr iraki író “UNPACKED: Refugee Baggage” elnevezésű installációival. menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-03.jpgHafez és Badr afganisztáni, kongói, szíriai, iraki és szudáni családok egyéni történeteire összpontosított, olyanokéra, akik az Egyesült Államokban telepedtek le. Az összegyűjtött történeteket Hafez diorámákká formálta, melyek a lehető legpontosabban ábrázolják a hátrahagyott otthonaikat. A háromdimenziós reprodukciókat egy-egy használt bőröndbe illesztették, melyek emlékeztetnek a menekültek hosszú és veszélyes utazásaira, valamint arra a fizikai és érzelmi poggyászra, melyeket magukban hordoznak. Mindegyik alkotást egy pár fejhallgatóval látták el, mely lehetővé teszi, hogy a látogatók a történeteket a menekültek saját hangján is meghallgathassák.menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-04.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-05.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-06.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-07.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-08.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-09.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-011.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-012.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-013.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-014.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-015.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-016.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-017.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-018.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-019.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-020.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-021.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-022.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-023.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-024.jpg

menekultek-tortenetei-miniatur-installaciokon-noko-025.jpg

Forrás: yatzer

Menekültek történetei miniatűr installációkon Tovább
Élelmiszer-hulladékból 3D nyomtatott ételek

Élelmiszer-hulladékból 3D nyomtatott ételek

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-02.jpgA világ élelmiszertermelésének közel egyharmada végzi hulladékként. Ez évente körülbelül 1,6 milliárd tonna, ráadásul ez a szám folyamatosan növekszik. Így egyre fontosabb lett, hogy erre a problémára is megoldásokat mutassanak fel a szakemberek. 
elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-01.jpgElzelinde van Doleweerd végzős ipari formatervező hallgató, a kínai székhelyű 3D Food Company céggel kezdett közös munkába, hogy a kínai élelmiszeriparban keletkezett hulladékból ízléses és ízletes, 3D nyomtatott ételeket készítsenek. Van Doleweerd korábban olyan élelmiszerekkel kísérletezett, amelyeket Hollandiában gyakran elpazarolnak, mint például a kenyér, a gyümölcs és a zöldség. De amikor kapcsolatba került az ázsiai vállalattal, új alapanyag feldolgozásán kezdett gondolkodni, ez pedig a rizs volt, ami Kínában a leggyakrabban előforduló élelmiszer-hulladék.
elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-03.jpgA rizsből készült 3D nyomtatott ételek körülbelül 75%-a újrahasznosított alapanyagokból áll. Végső formájukhoz a kínai népművészetből merítettek ihletet, színezésükhöz pedig különféle zöldségeket és gyümölcsöket használtak. Nyomtatás után az ételeket megsütik és teljesen kiszárítják, hogy minél tovább elálljanak, majd különböző fűszerekkel ízesítik őket. Van Doleweerd jelenleg a vegán változatokon dolgozik.elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-04.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-06.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-05.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-07.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-08.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-09.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-10.jpg

elelmiszer-hulladekbol-3d-nyomtatott-etelek-noko-11.jpg

 Forrás: dezeen

Élelmiszer-hulladékból 3D nyomtatott ételek Tovább
Mylo táska, bőr helyett gombafonal

Mylo táska, bőr helyett gombafonal

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-03.jpg

A közelmúltban a micéliumot (gombafonalak összessége, szövedéke, amely a gombák talajt átszövő részét alkotja) különböző építészeti és ruhaipari kísérletekben már használták, de készítettek belőle például lámpákat is. A Mylo ™ táskáihoz is ezt az új fenntartható anyagot alkalmazták, ami úgy néz ki mintha állati bőr lenne, valamint az érintése és a rugalmassága is hasonlít hozzá. 

Ezek az unisex táskák előrevetítik a divat kiegészítők jövőjét, az innovatív és termesztett anyagok ötvözésével és a magas minőségű tervezéssel. A terv másik célja, hogy a bőriparnak a környezetre gyakorolt számos negatív hatását csökkentse és egy fenntartható, hasonló minőségű alternatívát nyújtson. 

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-07.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-08.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-02.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-01.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-010.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-06.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-04.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-05.jpg

mylo-taska-bor-helyett-gombafonal-noko-09.jpg

Kickstarter kampányuk

Mylo táska, bőr helyett gombafonal Tovább
Hidropónikus minifarm a nappaliban

Hidropónikus minifarm a nappaliban

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-01.jpgA mezőgazdaságilag hasznosítható területek a népességnövekedés miatt csökkennek és a városi életterek sem alkalmasak a növénytermesztésre. Azonban vannak olyan technológiák, amik enyhíthetik ezt a problémát. Ilyen a hidropónia, vagyis a föld nélküli termesztés, ami a legtöbb növénynél alkalmazható, energiatakarékos és csekély a helyigénye, ezért elszigetelt területeken, akár egy lakás nappalijában is működhet. A téma fontosságát talán az is jelzi, hogy egyre több tervező foglalkozik vele és a tervek is egyre kifinomultabbak.
hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-02.jpgIlyen érdekes koncepció az Aeva névre keresztelt szobai hidropónikus minifarm. Ennél a tervnél a szépen kivitelezett modern design egyesül a korszerű hidropónikus rendszerrel. Működése rendkívül egyszerű, csak fel kell tölteni az alsó tartályt vízzel és a felső részbe szinte bármilyen növény ültethető, legyen az eper, paradicsom, fűszerek, kelkáposzta vagy spenót. A növények, a rendszer segítségével, pontosan annyi vizet vesznek magukhoz amennyi szükséges a tökéletes fejlődésükhöz. 
hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-03.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-04.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-05.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-06.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-07.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-08.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-09.jpg

hidroponikus-mini-farm-a-nappaliban-noko-010.jpg

Tervezők: Conner Tidd és Kevin Jakiela - Inertia

Hidropónikus minifarm a nappaliban Tovább
Sherpa offroad trailer, minden igazi kalandor álma

Sherpa offroad trailer, minden igazi kalandor álma

sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-01.jpgAz főként Land Rover kiegészítőket gyártó ausztrál BRS Offroad családi céget 1993-ban alapították. A kalandvágyó család mindig is imádott túrázni a lenyűgöző ausztrál tájakon, és innen jött az ötlet, hogy olyan speciális kiegészítőket gyártsanak, melyek kielégítik a vadont imádó emberek igényeit.sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-02.jpg

Legújabb gyártmányuk a Sherpa Offroad Trailer elnevezésű, könnycsepp alakú kompakt utánfutó. Kis mérete ellenére minden megtalálható benne, amit egy kempingező kívánhat: dupla égős kemping gázfőző, két darab 30 literes hűtőrekesz, lenyitható pad, kihúzható mosogató és zuhanyfülke, a hűthető-fűthető kabinban LED TV, olvasólámpa és tetőablak is található, a gyerekek pedig kényelmesen álomra hajthatják fejüket a tetősátorban.sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-03.jpg

sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-04.jpg

sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-05.jpg

sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-06.jpg

sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-07.jpg

sherpa-offroad-trailer-minden-igazi-kalandor-alma-noko-08.jpg

Forrás: BRS Offroad

Sherpa offroad trailer, minden igazi kalandor álma Tovább
Bútorok whiskys hordókból

Bútorok whiskys hordókból

butorok-whiskys-hordokbol-noko-00.jpgEgy tehetséges mesterember, Moldovan Balázs a megálmodója ezeknek az érdekes bútoroknak, amiket minden whisky kedvelő örömmel használna. Kényelmesek, igazán igényes darabok, ráadásul whiskys hordókból készültek. butorok-whiskys-hordokbol-noko-010.jpgMoldován Balázst, a Hungarian Worksop tulajdonosát a LEGO iránti rajongása terelte a bútortervezés felé. Természetesen a LEGO-t később lecserélte édesapja szerszámaira, és így indult el az asztalos szakma rögös, de csodálatos útján. Balázs Magyarországon született, de 1996 óta Kaliforniában él.butorok-whiskys-hordokbol-noko-017.jpgLegújabb alkotása a Bourbon Barrel Lounge Chair, amely eredeti whiskys hordóból (Bluegrass), kiváló minőségű amerikai tölgyből és rozsdamentes acélból készül. Moldovan nagyon óvatosan nyúlt az anyaghoz, hiszen úgy csiszolta tükörsimává a fát, hogy az eredeti patináját nem veszítette el. Ha te is szeretnél egy ilyen különleges széket, itt megrendelheted!butorok-whiskys-hordokbol-noko-020.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-021.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-01.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-02.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-03.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-04.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-05.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-06.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-07.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-08.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-09.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-012.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-014.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-018.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-019.jpg

butorok-whiskys-hordokbol-noko-016.jpg

Bútorok whiskys hordókból Tovább
Zöldtetős kutyaház

Zöldtetős kutyaház

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-09.jpgAz amerikai Studio Schicketanz elkötelezett a felhasználóbarát és környezettudatos építészet iránt, amit még a legkisebb munkáikban is alkalmaznak. Ilyen kreációjuk a zöldtetővel épített kutyaház koncepció is, mely több mint egy menedék, hiszen nem csak kényelmes, de számos praktikus és fenntartható megoldást is magában foglal. kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-01.jpgA kutyaház kialakításánál fontos szempont volt, hogy a tulajdonosok számára is könnyen használható, illetve tisztítható legyen, ezért több praktikus megoldást is beépítettek. Ilyenek a tároló fiókok vagy a felhajtható tető. A zöldtetőre egy füvesített rámpán keresztül juthat fel a kutyus, ahol egy kis itatócsapot és napelemet is elhelyeztek, ami a kutyaház hűtéséhez szükséges energiát biztosítja. kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-04.jpg

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-07.jpg

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-08.jpg

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-02.jpg

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-03.jpg

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-06.jpg

kutyahaz-szamos-praktikus-megoldassal-noko-05.jpg

Forrás: designboom

Zöldtetős kutyaház Tovább
Forgó tengerparti kabin

Forgó tengerparti kabin

forgo-tengerparti-kabin-noko-06.jpgA londoni Jak Studio megépítette az első forgó tengerparti kabint egy brit tengerparti kisvárosban, Eastbourne-ben. A Spyglass (Távcső) Beach Hut fantázianevű építményt a pénzbedobós panoráma távcsövek ihlették. A kabint egy forgó alapra építették, amit távirányítóval mozgathatunk a házikó belsejéből, így egész nap követhetjük a nap útját.the-spy-glass-jak-studio-architecture-beach-huts_dezeen_2364_col_1.gifA bungaló végében található órási üvegfelületnek köszönhetően a látogatók szinte eggyé válhatnak a csodálatos tengerparttal. A kabin fa borítású bejárati részét, a régi idők emlékére, kék és narancs csíkokkal díszítették, míg maga a szerkezet alakja a turistahelyeken található panoráma távcsövekre emlékeztet.forgo-tengerparti-kabin-noko-01.jpgA 2x3 méteres beton építmény belsejében található egy konzolos pihenőágy, egy zuhanyzó, tároló rekeszek és egy kényelmes pihenő rész az ablak előtt, mely igazán kényelmessé teszi ezt a nem mindennapi tengerparti kabint.

forgo-tengerparti-kabin-noko-02.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-03.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-04.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-05.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-011.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-012.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-09.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-010.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-07.jpg

forgo-tengerparti-kabin-noko-08.jpg

Forrás: dezeen

Forgó tengerparti kabin Tovább
Egy ragyogó hely a szobanövényeknek

Egy ragyogó hely a szobanövényeknek

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-03.jpgA szobanövények közérzetjavító és légtisztító hatásúak, ez az egyik oka annak, hogy a növények egyre fontosabb szerepet töltenek be életünkben. Az utóbbi években több olyan bútort, lakáskiegészítőt és lámpát mutattak be, melyek az új technológiáknak és a tervezői felfogás változásának köszönhetően újraértelmezték a növények helyét és fontosságát az otthonainkban. milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-04.jpgIlyen lámpa a Milo, amit a lengyel LIGHTOVO stúdió tervezett. A lámpa kézzel készül, üveg, parafa és fém felhasználásával. Két nagyobb nyílással látták el, amelyek lehetővé teszik a levegő keringését és a növény könnyű beillesztését illetve kiszedését, amennyiben az szükséges.milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-05.jpgMilo kis- és közepes méretű cserepes növényeknek ideális, főleg olyanoknak, amelyek nagy mennyiségű fényt igényelnek a virágzáshoz. A lámpa LED-es fényforrásának színhőmérséklete 4000K, ami leginkább hasonlít a napfényhez. A LED-ek minimális hőt termelnek, így a növény biztosan nem melegszik túl.milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-07.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-08.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-06.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-012.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-011.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-010.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-01.jpg

milo-lampa-ragyogo-hely-a-szobanovenyeidnek-noko-02.jpg

Forrás: LIGHTOVO

Egy ragyogó hely a szobanövényeknek Tovább
Vakítóan fehér barlangház Santorinin

Vakítóan fehér barlangház Santorinin

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-01.jpgA görög Kapsimalis Architects tervei alapján újítottak fel több föld alatti teret Imerovigli településen, mely Görögország mesés szigetén, Santorinin található. Az épület a falu déli oldalán lévő sziklás hegyoldalon fekszik, ahonnan elképesztő kilátás nyílik az Égei-tengerre és a sziget többi részére.vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-02.jpgA felújítás során az építészek az ház külső formájának megőrzésére, rekonstruálására törekedtek, miközben a komplex belső tereket egyszerűsítették és modernizálták. Az áttervezett belső több hálószobát is tartalmaz, melyek a főépületben és a korábbi tárolóterekből lettek kialakítva, valamint a teraszra (teraszokra) nyíló nappalihoz kapcsolódnak.vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-022.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-011.jpgEgy új lépcső adja az épület gerincét, amely a ház tetejétől egészen a három, különböző formájú medencéig terjed. A belsőépítészeti elemek is nélkülöznek minden túlzást, tulajdonképpen ennél egyszerűbb enteriőr nehezen elképzelhető. vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-010.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-015.jpgA fehérre festett, vakolt felület egységesíti a tereket, miközben kiemeli a különböző éleket és görbéket. Ezeket a felületeket szépen egészítik ki a földszínű bútorok, melyek mintha a Földközi-tenger partjait hoznák be a belső térbe. vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-07.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-016.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-013.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-017.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-014.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-019.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-03.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-04.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-012.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-08.jpg

vakitoan-feher-barlanghaz-santorinin-noko-09.jpg

Forrás: dezeen

Fotók: Yiorgos Kordakis

 

Vakítóan fehér barlangház Santorinin Tovább
MASHPI LODGE, egyedülálló szálláshely Ecuadorban

MASHPI LODGE, egyedülálló szálláshely Ecuadorban

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-01.jpgA Mashpi Lodge az Ecuadori Köztársaság egyik magán erdőrezervátumában (Quito Metropolitan District) található egyedülálló szálláshely. Az erdőben rejtőzködő "búvóhely" egy festői fennsíkon található, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környező hegyekre. Mint egy székesegyház a természetben, úgy áll a zöldellő domboldalon ez váratlan oázis, ami városi kényelemet és egzotikus kalandokat rejt magában.
mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-010.jpgA Mashpi Lodge az a hely, ahol 500 madárfajjal, hatalmas fákkal és különleges állatvilággal találkozhatnak a vendégek, ahol a vízesések és a hihetetlen növényvilág egyedülálló biodiverzitást képez. 
mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-011.jpgA  tengerszint felett 950 méter magasságban található épület a fenntartható építészet legmodernebb technikáinak felhasználásával készült. A szerkezetek nagy részét már Quitoban előszerelték. Úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjen a természetes környezetbe, hatalmas üvegfalai szinte láthatatlanok legyenek. A lenyűgözően modern stílusú design és dekoráció, a meleg földszíneket, az acélt, a követ és az üveget látványosan ötvözi.


mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-018.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-06.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-05.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-015.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-024.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-020.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-016.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-07.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-03.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-012.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-019.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-08.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-02.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-022.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-023.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-021.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-04.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-017.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-09.jpg

mashpi-lodge-egyedulallo-szallashely-ecuadorban-noko-013.jpg

MASHPI LODGE, egyedülálló szálláshely Ecuadorban Tovább
Vector, az otthoni robotok jövője

Vector, az otthoni robotok jövője

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-01.pngAz Anki-t 2010-ben alapította három fiatal, akik a robotok és a mesterséges intelligencia segítségével olyan tárgyakat készítenek, melyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy szorosabb kapcsolatot építsenek ki a modern technológiával. Legújabb fejlesztésük a Vector nevű házi robot, ami a tervezők szerint a legfejlettebb otthoni robot, amit valaha készítettek.

Egy alkalmazás telepítése után az eszközzel végzett minden interakció szemkontaktus és beszélgetés alapján történik. A Vector 3D-s térképet készít környezetéről, számtalan érzékelőjével észleli és leképezi az akadályokat, felismeri az embereket és az objektumokat, megtalálja a töltőjét és a helyére navigál. A beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően, alkalmazkodik a felhasználóhoz, annak viselkedéséhez és egyéniségéhez. vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-02.gifA robot gyors reakcióit egy Qualcomm APQ8009 processzor segíti. Látását egy 120 fokos ultra nagylátószögű HD kamera biztosítja. vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-03.gif

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-04.gif

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-05.gif

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-06.gif

A Vector október 12-én 249 dollárért kerül majd a piacra, de az Egyesült Államokban már korábban elérhető 199 dollárért a cég Kickstarter-kampányán keresztül.vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-09.jpg

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-010.jpg

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-011.jpg

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-012.jpg

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-07.gif

vector-az-otthoni-robotok-jovoje-noko-08.gif

Forrás: designboom  és Anki 

Vector, az otthoni robotok jövője Tovább
Nolla Cabin, minimalista faház a környezettudatos életvitelhez

Nolla Cabin, minimalista faház a környezettudatos életvitelhez

nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-01.jpgA finn Neste, mely megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cég, létrehozta a Nolla kabint, ami egy zéró-kibocsátású ház prototípusa, és ami szinte bárhová telepíthető. A kabint Robin Falck finn építész tervezte a Vallisaari-szigetre.nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-02.jpgAz apró épületet egyszerű életstílushoz alakították fenntartható anyagokból, ezzel minimálisra csökkentve a károsanyag-kibocsátást. A kabin egy kompakt és teljesen mobil 10 m2-es lak, amibe csak a legszükségesebb bútorokat helyezték el. Szerkezetét csavarokkal rögzítették, így könnyen szét- és összeszerelhető, akár csak egy kirakós játék. Lábazata állítható, hogy különböző terepen is felállítható legyen. Lényegében nincsenek speciális részei a szerkezetnek, így bárki egyszerűen felépítheti. nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-03.jpgEnergiaellátása teljesen megújuló; a villamos energiát napelemek generálják, míg a főzéshez és fűtéshez egy Wallas kályhát építettek be, ami Neste MY Renewable Diesel-el működik.nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-04.jpg

nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-05.jpg

nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-06.jpg

nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-07.jpg

nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-08.jpg

nolla-cabin-minimalista-fahaz-kornyezettudatos-eletvitelhez-noko-09.jpg

Forrás: NESTE

Nolla Cabin, minimalista faház a környezettudatos életvitelhez Tovább
Alphapot - ételmaradékból moduláris virágcserép

Alphapot - ételmaradékból moduláris virágcserép

alphapot-etelmaradekbol-modularis-viragcserep-noko-01.jpgA világ népessége által évente megtermelt és előállított étel egyharmada – a FAO szerint ez körülbelül 1.3 milliárd tonnát jelent – az enyészeté lesz, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, hiszen a rothadó étel által kibocsátott gázok fokozzák az üvegházhatást. A tajvani BIONICRAFT biolaboratórium és design stúdió biológusokból, botanikusokból, tájépítészekből és építészekből álló csapata olyan termékekkel állt elő, melyek a nem hasznosított ételmaradékokból készültek.alphapot-etelmaradekbol-modularis-viragcserep-noko-02.jpg

f338344dd034cfa43c11dce2b791faa3_original.gifÍgy született meg az Alhapot, mely egy 100%-ban lebomló virágcserép. Az öko-barát cserép nemcsak képes teljesen átvenni a műanyagból készült társai funkcióját, de emellett igazán mutatós kiegészítője lehet lakásunknak és a kertünknek.884e08404381a5ef930d8bb0b145acd2_original.gifAz Alphapot nagyobbik részébe kell kedvenc virágunkat vagy fűszernövényünket ültetni, a szélső kis tartályt pedig vízzel kell feltölteni. Az öntözéssel nem is kell a továbbiakban bajlódni, hiszen a víztartályba helyezett madzag segítségével a növényünk annyi vizet vesz magához, amennyire szüksége van. Az Alphapot kialakításának köszönhetően a virágcserepek egymásba pattinthatóak, így bármilyen formában elhelyezhetjük őket. Ha ki szeretnénk szabadföldbe ültetni a növényt, akkor a cseréppel együtt megtehetjük, hiszen idővel teljesen lebomlik a földben és közben még tápanyaggal is ellátja virágunkat.45c5eb894fd7d6604c4b38a22c5794b0_original.gifa4a1d8e2bb084e459bb065f8494efe78_original.gifA BIONICRAFT pár napja indította el Kickstarter kampányát, ahol jelenleg három színben (bézs, zöld, sárga) szerezheted meg elsőként ezeket az igazán jövőbe mutató virágcserepeket.

 alphapot-etelmaradekbol-modularis-viragcserep-noko-05.jpg

alphapot-etelmaradekbol-modularis-viragcserep-noko-06.jpg

 

Alphapot - ételmaradékból moduláris virágcserép Tovább
Boxchool, moduláris konténeriskola koncepció

Boxchool, moduláris konténeriskola koncepció

boxchool-modularis-konteneriskola-koncepcio-noko-01.jpgA Boxchool egy moduláris konténeriskola koncepció, amit fejlődő országok számára tervezett a dél-koreai ID + IM Design Laboratory. Az építmény egy egysége két darab újrahasznosított, szabványos konténer, amiket további moduláris részekkel szereltek fel, úgy mint a külső keretek, panelek, csatornák, csövek, tartályok, ablakok és bútorok. A külső keret, amihez a kiegészítő elemek és további konténerek csatlakoztathatóak, a helyszínen szerelhető össze. A szekcionált falpanelek is ehhez a kerethez rögzíthetőek. A Boxchool egyetlen modulja 24 gyerek számára biztosíthat egy kényelmes, teljesen felszerelt osztálytermet.
boxchool-modularis-konteneriskola-koncepcio-noko-02.jpgA költséghatékony moduláris kialakítás mellett a Boxchool több fenntartható megoldást is magába foglal. A tetőn elhelyezett tizennégy napelem panel képes elegendő energiát termelni az informatikai oktatás, a világítás és más kiegészítő elemek számára. Az esővízgyűjtő-szűrő berendezések tiszta vizet biztosítanak a tanulóknak, a jól kitalált szellőzőrendszer pedig megfelelő belső klímát nyújt. Összességében a Boxchool fenntartható oktatási környezetet kínálhat a gyermekek számára.

boxchool-modularis-konteneriskola-koncepcio-noko-06.jpg

boxchool-modularis-konteneriskola-koncepcio-noko-03.jpg

boxchool-modularis-konteneriskola-koncepcio-noko-04.jpg

boxchool-modularis-konteneriskola-koncepcio-noko-05.jpg

Forrás: yankodesign

Boxchool, moduláris konténeriskola koncepció Tovább
Étkészlet, ami felszabadítja az endorfinokat

Étkészlet, ami felszabadítja az endorfinokat

etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-09.jpgRoxanne Brennen olyan étkészletet alkotott, amely használata közben hasonló agyi aktivitást vált ki, mint a szexuális előjátékok. A Dining Toys kollekciója szabálytalan alakú tányérok, edények, tálak és poharak sorozata, amiket a 2017-es hollandiai design héten mutatott be. 
etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-01.jpgMindegyik darab arra szolgál, hogy fokozza az étkezés örömét az endorfinok felszabadításával, hasonlóan mint a szexuális előjátékok.  

"Mindez arról szól, hogy az örömközpont aktiválódik és az endorfin felszabadul." 

A tárgyakat kézzel formázta fehér kőcserépből, amelynek textúrája és megjelenése hasonló a porcelánéhoz. Brennen szerint a folyamat lehetővé tette számára, hogy részleteiben átgondolja az egyes darabok súlyát és törékenységét.
etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-02.jpg"Az etikettünk korlátozza az agyat, mert folyamatosan ellenőrizzük mozdulatainkat, a táplálkozás viszont ösztönös, de a jelenlegi módja minimalizálja az érzékelést."

 etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-03.jpg

etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-04.jpg

etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-05.jpg

etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-06.jpg

etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-07.jpg

etkeszlet-ami-felszabaditja-az-endorfinokat-noko-08.jpg

Étkészlet, ami felszabadítja az endorfinokat Tovább
Furrion Elysium RV, guruló luxus

Furrion Elysium RV, guruló luxus

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-01.jpgA Furrion design egy globális tanácsadó és fejlesztő/gyártó vállalat, melynek tevékenysége számos iparágra terjed ki, beleértve az építészeti látványtervezést, a belsőépítészeti tervezést és az ipari formatervezést. Szinte minden kreatív területen tapasztalt mérnökökkel rendelkeznek, akik dolgoztak már az autóiparban, a speciális járműiparban, a jacht és  repülőgépgyártásban. Legújabb lakóautó koncepciójuk az ELYSIUM, ami ötvözi az intelligens technológiákat a luxussal, kényelemmel és a biztonsággal. furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-04.jpgAz RV koncepció belső terét három 75 " 4K TV-vel, 15" érintőképernyős infotainment rendszer RV navigációval, megfigyelő kamerákkal, kandallóval és egy teljesen felszerelt, modern konyhával látták el. Az ELYSIUM az előremutató technológiákat is magába foglalja, beleértve az intelligens WC-t, az intelligens zuhanyzót és a legmodernebb jármű automatizálást. A felső fedélzet is tökéletes szórakozást nyújthat egy társalgóval, pezsgőfürdővel és egy Robinson R22 helikopterrel. furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-02.jpg

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-03.jpg

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-05.jpg

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-06.jpg

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-09.jpg

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-07.jpg

furrion-elysium-rv-gurulo-luxus-noko-08.jpg

Forrás: furrion

Furrion Elysium RV, guruló luxus Tovább
Aranyhíd Vietnam hegyei között

Aranyhíd Vietnam hegyei között

ba-na-hills-da-nang-noko-01.jpgDa Nang Vietnam harmadik legnagyobb városa és a legkedveltebb turistacélpontja. Csodálatos tengerpartja mellett egyre népszerűbb a hegyvidéki üdülőkomplexuma is, a Bà Nà Hills. Itt adták át pár hete a terület új látványosságát egy gyönyörű hidat, ami olyan hatást kelt, mintha két óriási kéz egy arany szalagot tartana a hegyoldal felett. A szerkezet ennek a látványnak köszönhetően kapta az Aranyhíd elnevezést. 
ba-na-hills-da-nang-noko-010.jpgA 8 méter széles és 150 méter hosszú híd 1400 méter magasan fekszik a tengerszint felett. Legérdekesebb pontja a két hatalmas kéz, amik látszólag felemelik az építményt az égig. Ritka megoldás még a híd két oldalán megjelenő virágzó sáv is, ami színes keretet ad a szerkezetnek. A megvalósult projekt egy 2 milliárd dolláros beruházásnak a része, melynek célja Vietnam turisztikai fejlesztése.

ba-na-hills-da-nang-noko-012.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-09.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-011.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-06.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-08.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-03.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-04.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-05.jpg

ba-na-hills-da-nang-noko-07.jpg

Forrás: designboom

Aranyhíd Vietnam hegyei között Tovább